3 perc elolvasni
Az ideális futócél

Lassan, de biztosan közelítünk az év azon időszakához, amikor sokan fogadalmat tesznek, talán Te is közéjük tartozol, hívhatjuk akár céloknak is, de a lényege egyforma. Mi szerepel a Te listádon? Lefutni életed első maratonját? Elindulni egy terepversenyen? 24 órás futáson részt venni? Mit súg az a kicsi hang a fejedben? Felismerni mit szeretnél elérni a következő szezonban, évben viszonylag egyszerű. Sokkal nehezebb azonban motiváltnak maradni hosszú hónapokon keresztül. A hajnali futások hidegben-melegben nem tűnhetnek annyira csábítónak. 

A célhoz vezető úton a második lépés nehezebb. Egy olyan edzéstervet kialakítani, mely megfelelően egyensúlyoz a fejlődés, a motiváltság fenntartása és az életlehetőségeid között. 

A lényeg hogy olyan érzéssel tudj majd a rajtvonalhoz állni, hogy érezd, tudd, Te minden tőled telhetőt megtettél. Ebben a cikkemben 5 tanácsot osztok meg veled, mely segíthet a futócélod kiválasztásában. 


Álom a realitás talaján

Nagyon sok futó számára a bakancslista tetején a maraton szerepel. Teljesíteni ezt a távot roppant mód igényes mind fizikailag, mind szellemileg. Nem lehet félvállról venni a felkészülési időszakot, a maratonra készen kell állni! Semmilyen érem nem éri meg, hogy lesérülj csak azért, mert időt sem adtál felkészíteni a szervezeted. Maratonhoz tartozó abszolút minimális “belépő” egy közelmúltban futott félmaraton jó érzéssel! Jó érzés alatt azt értem, hogy nem úgy fejezted be, hogy kész ennyi volt, egy lépést sem bírsz megtenni. A jó érzések mellett a versenyidő sem mindegy. Szakmailag 2.30-as félmaratonon felül nem nevezzük késznek a futót ahhoz, hogy odaálljon a maratonhoz. Hidd el, bőven öt óra fölött teljesíteni a maratont nem az lesz, mint amit keresel, mint amiért elindultál. Készülj inkább még egy kicsit!

Elindulni egy versenyen

A rövidebb távok (5 vagy 10 km) már viszonylag kevés extra munkával teljesíthetők, amennyiben nem első teljesítésről van szó. De egy félmaraton, maraton vagy egy ultratáv egészen másik kategória. Előrelátást és elkötelezettséget igényel. Melyik az a verseny, amelyiknél nagyot dobban a szíved? Amelyiknél mosoly fakad az arcodon, ha elképzeled ott vagy? Amelyiknél büszkeséggel töltene el, ha lefutnád?

Ismerd a saját korlátaidat!

Légy őszinte magadhoz! Elkötelezett, óriási munka vár rád a felkészülés ideje alatt. Ezért gondold végig, jelen pillanatban és az egész felkészülési időszak alatt, megvan minden ahhoz, hogy nagyjából gördülékenyen végigcsináld? Munkahelyeden nemrég előléptettek? Idős családtagodra vigyázol? Állj meg egy pillanatra és legyél szókimondó magaddal kapcsolatban! Az áhított versenyt nagy valószínűséggel megrendezik máskor is, ne siettesd hát a versenyzést! Normális, ha néha nem tudod teljesíteni a heti edzésrutint, de ha már most látod, hogy nagyon bizonytalan az életed, nincs most meg benne a ritmus, szőj szerényebb terveket.

Adj időt magadnak!

Egyszerűnek hangzik, de tudnod kell, mikor indítsd el a fókuszált edzéstervet a kitűzött távra. Fogj egy naptárt vagy használj applikációt és számolj visszafelé. Hány hét van a versenyig? Aki megfelelő alappal rendelkezik, ők általában a kinézett versenyre 8-12 hét alatt fel tudnak felkészülni. Akik távolabbi, nagyobb célt szemelnek ki maguknak, akár fél évet is ajánlott készülniük. A jó munkához idő kell és ez itt is igaz. A jó felkészüléshez is idő kell!

Állíts magadnak kihívásokat!

Ha még új vagy a futás világában, de máris elveszettnek érzed magad a sok verseny, csillogó érem, a mosolyogva pózoló emberek virtuális világában, akkor se add fel! Neked azt tanácsolom, egyedül magaddal foglalkozz! Ne nézd mások által a virtuális térbe feltett futásait, edzéseit, ne akard mások céljait vagy edzéseit lemásolni! Ne keseredj el azon, mások hol tartanak, mindenki a nulláról kezdi! Minden futó egyszer kezdő futó volt! 

A platformokon sokszor látni a nagy távokat, a gyors futásokat, közben a legmagasztosabb érték sokszor háttérbe szorul. Ez a következetesség és a rendszeresség. Akiben ez a két erény él a futással kapcsolatban, mindent elérhet! Ehhez sem jó genetika, sem fiatalság, sem kiváló forma nem kell. Egyedül akaraterő.


A cikk eredetileg a Trainingpeaks oldalán jelent meg How to Choose the Right Run Plan címmel.