2 perc elolvasni
Mit csinálj, amíg nem futhatsz?

Korábbi cikkemben megosztottam néhány tanácsot, hogyan térj vissza a sportéletbe egy kényszerszünet után. Ebben a cikkemben a mentális oldalát helyezem fókuszba. 

Az a célom, hogy segítsek szellemi oldalról nézve magabiztosságot nyújtani számodra. Egy szó mint száz következzen három ötlet mentálisan erősebbé válni.


1. Fókuszálj arra, amit irányíthatsz!

Emberek hajlamosak félni az ismeretlentől, stressznek élik meg, amikor olyan dolgok hatnak rájuk, amelyek nem tartoznak ellenőrzésük alá. Nehéz figyelmen kívül hagyni, ahogy az elmét elárasztja az összes „mi van, ha” kezdetű gondolat. Nehéz arra összpontosítani mit tehetnél, azzal szemben mit nem. Amennyiben a fókuszt tudatosan irányítod azon dolgokra, amik irányításod alatt vannak, visszanyered önuralmadat. Ezáltal magabiztosan és motiváltan teheted meg a következő lépést.

2. Lélegezz!

A kétségbeesés spiráljában - amit például az előbb leírt “mi van, ha” gondolatok okozhatnak - lehetetlen feladatnak tűnhet az amúgy legegyszerűbb automatikus működés, amely segít ellazulni és megnyugodni. Ilyen esetben tudatosan lélegezz! A tudatos légzés segít csökkenteni a szorongás/aggódás fiziológiai tüneteit is a pszichés szorongás csillapítása mellett. 

Hogyan tedd? Legyen hosszabb a kilégzés, mint a belégzés. Ezzel elősegíted a pulzusod csökkenését, nyugodtabbnak érezheted magad.

3. Fogalmazd meg céljaidat!

Sérülésből való visszatérés egyik legnagyobb mentális kihívása, hogy ne hasonlítsd önmagadat sérülés (vagy bármely egyéb okból való kényszerszünet) előtti önmagadhoz. Milyen pulzussal tudtam előtte futni a “kifutok a világból” érzéssel futott kilométereket? Milyen tempó tartozott ehhez a pulzushoz átlagosan? Elfáradtam edzés végére, milyen fura érzés. Ennyire gyenge volnék? Mikor nyerem vissza a régi állóképességemet? Ehhez hasonló kérdésekkel ostorozhatod magad, de csak hátráltat. Nem érdemes ezekre fókuszálni.


Zökkenőmentes visszatérést segíti a reális célállítás. Olyan készséget erősítesz ezáltal, mely segít fenntartani a motivációt és az edzés folytatását is. Segít helyretenni az egot. Mi a reális cél? Átestél például a koronavíruson? Ne akard életed első maratonját futni 3 hónap múlva! Nem azt mondom, hogy add fel az álmaidat, sőt, fontos a motiváció fenntartásában a világos cél ismerete, ami a szemed előtt lebeg és segít minden körülmények között elvégezni az edzésedet.  De az álmod megvalósulásáig az időt oszd fel részcélokra, odafigyelve arra, hogy az odavezető utat is élvezd!


Vegyél elő egy üres papírt, írd le a céljaid! Amolyan vizuális emlékeztetőként szolgál ez a feladat, segít rendszert vinni a káoszos álmok közé, valamint segít a feladatok priorizálásában. A cél mindig legyen konkrét és mérhető. Mindegyik részcél elérésekor ünnepeld meg a sikered! 

Visszatérni a sportolásba egy kényszerszünet után nem könnyű. Türelemjáték. De megéri kivárni, megéri tisztelni a szervezetet, sőt megvárni, míg teljesen felépül! A fent leírt 3 ötlettel remélem tudtam segíteni Neked. Ne feledd! Amennyiben dolgozol azon, hogy fejben erősebb legyél a kényszerszünet során, olyan készségeket fejleszthetsz ki, amiket utána edzéseken illetve versenyeken is kamatoztathatsz.


A cikk a Trainingpeaks oldalán megjelent  How to Come Back Mentally Stronger from an Injury feldolgozása.