2 perc elolvasni
Karácsonykor futni?! Még mit nem! Vagy még jóhogy?

A karácsonyi vásárlások és tennivalók zűrzavara, rokonokhoz való utazások, továbbá önmagában a nyugodtabb ünnepi hangulat vágya mind csökkentheti motivációnkat az edzések elvégzésére. Egyesek számára a testmozgás az ünnepi szezon alapvető része, másoknak azonban már a gondolatától is megemelkedik a nyugalmi pulzusértékük.

Te melyik csoportba tartozol?

Fentiek közül valamelyikben magadra ismertél? Mennyire természetes, hogy elmész az ünnepek alatt futni? Van esetleg már ünnepekre vonatkozó rutinod? A családod hogyan fogadja, hogy kimész futni? Mennyire stresszel téged, ha nem jutsz ki? Érzel-e bűntudatot, ha kimarad 3 nap edzés nélkül az ünnepek miatt? Különben is, mennyit kell edzeni az ünnepek alatt? 

Ebben a cikkemben szeretnélek bátorítani arra, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül eddzél az ünnepek alatt vagy éppen ennek az ellenkezőjére. A választás attól függ, hogy a jelenlegi helyzetedben mire van inkább szükséged.

Vége a munkának idénre? Irány a külvilág!

Ha azon szerencsések közé tartozol, akik olyan munkabeosztással dolgoznak, hogy a karácsonyi ünnepeket szilveszterig megtoldva fellélegezhetnek a munka alól, akkor számodra ez az időszak remek lehetőséget nyújt arra, hogy kimozdulj otthonról. Irány a természet, ahol csend és nyugalom vár! Az erdő az atmoszférájával segít végiggondolni az elmúlt egy évet, rendszerezni a gondolatokat vagy egyszerűen csak élvezni a semmittevést úgymond. Ha még nem számítasz rutinosnak terepen, az ünnepi időszak és az év végi szabadságok során itt az idő, hogy gyakorolj!

Amíg a többiek emésztik az ünnepi fogásokat, te elszökhetsz egy kis feltöltődésre. Az is egy alternatív megoldás lehet, hogy családi programként együtt mentek ki a szabadba, lesétálni az ünnepi menüsor okozta teltségérzetet.


Amennyiben ünnepnapokon sem tartasz pihenőt, és elvégzed a szokásos edzéseid, úgy javaslom, hogy válaszd a kora reggeli időpontot, pláne, ha otthonról indulsz útnak aszfalton. Az utcák általában még üresek általában ilyenkor, valahogy az egész olyan hangulatos! Edzésről visszatérve élvezheted az ünnepi reggelit szeretteid körében, így már nyugodtan a pihenésnek és a családnak szentelheted a napod hátralévő részét. Varázslatos élménnyel lehetsz ezáltal gazdagabb! 

Pihenésre van szükséged?

Egész éves rohanás után elképzelhető, hogy az amúgy már hétköznapi teendők közé beillesztett futóedzések puszta gondolatától is stresszesnek érzed magad. Lehetséges, hogy számodra egy rövid, mozgásmentes szünet jelentheti a feltöltődést. Néhány nap kihagyás nem jelent problémát az edzéseidben. Ne legyen emiatt bűntudatod!

Beszélj az edződdel! Nagyszerű alkalom arra, hogy megvitassátok az elmúlt hetek edzéseit és érzéseid. Légy őszinte magaddal és az edződdel is! Mennyi időd van edzeni az ünnepek alatt? Legjobb edzés az, ami belefér az idődbe, passzol a családi összejövetelekkel, így kivitelezhető. Gondold végig, mire van jelenleg a legjobban szükséged és eszerint dönts!


A legfontosabb, hogy akkor menj edzeni, ha valóban jól esne az a fajta feltöltődés, amit a futástól kapsz, viszont akkor se érezd magad frusztráltnak, hogy ha néhány napra inkább az édes semmittevést választod a sport helyett. Nem ezen a pár napon múlik a jövő évi célidőd egyik versenyeden sem!